טוברוס סקלרוזיס

מהי תסמונת טוברוס סקלרוזיס?

טוברוס סקלרוזיס (tuberous sclerosis טוברוס סקלרוזיס) או בעברית טרשת גבשושית, היא תסמונת רב מערכתית מולדת, אשר גורמת לגידולים שפירים באיברים שונים בגוף. שכיחותה באוכלוסיה הינה 1 ל-6,000 לידות. בשליש מהמקרים מדובר על הפרעה גנטית בגן המקודד לחלבון, שעוברת בתורשה, אולם בשני שלישים מהחולים,  התסמונת נוצרת כתוצאה משינויים גנטיים, הנוצרים בתהליך ההתפתחות של העובר.

התסמינים הקליניים של טוברוס סקלרוזיס  מופיעים במערכות שונות בגוף, כגון: במוח, בעור, בעיניים, בלב, בכליות, בכבד ובריאות. לתסמונת יש גם מגוון של ביטויים נוירולוגיים (ראו בהמשך).
הביטויים הקליניים של התסמונת עשויים להיות החל מקלים ועד חמורים, בהתאם לעוצמת המחלה. בצורתה הקלה, אנשים בריאים נושאים את הגן וסובלים מביטוי מינורי של התסמונת כמו: כתמים קלים על העור, בעוד שבצורתה הקשה, ניתן למצוא אוטיזם, אפילפסיה, פיגור ועוד. מחקרים מקיפים מהשנים האחרונות, הובילו להתקדמות משמעותית בשיטות האבחון והטיפול בטוברוס סקלרוזיס, כאשר כיום  יודעים לזהות את הגנים שאחראיים לתסמונת. יחד עם זאת, קשה לנבא את הביטויים הקליניים העתידיים לתסמונת ואת מהלך התפתחותה המחלה, לאורך חייו של החולה. הטיפול הרפואי משתנה בהתאם לצרכים הייחודיים של כל חולה ולחומרת מצבו.

טוברוס סקלרוזיס

כיצד מאבחנים את תסמונת טוברוס סקלרוזיס?

אבחון תסמונת טוברוס סקלרוזיס הינו מורכב, מכיוון שיש לה מגוון של ביטויים קליניים.
בגיל הילדות, יש סימנים מקדימים, כגון: כתמים אופיינייםז על העור ,התקפים אפילפטיים.
על מנת שהאבחון יהיה מדויק, יש צורך בהופעה של מספר תסמינים אצל הילד.ה וביצוע בדיקות מקיפות, כגון: הסטוריה משפחתית, תשאול לגבי החולה- בדיקת אקו-לב, אולטראסאונד כליות, MRI של המוח, בדיקות עיניים ובדיקות נוספות.
כיום ניתן לבצע אבחון גנטי במימון קופות החולים. האבחון הגנטי עשוי לסייע לאבחון סופי של המחלה בקרב אנשים החשודים כלוקים בטוברוס סקלרוזיס, כמו גם לסייע לאבחון טרום לידתי.

ביטויים נוירולוגים של טוברוס סקלרוזיס

טוברוס סקלרוזיס מתאפיינת בעיקר בביטויים נוירולוגים ביניהם אפילפסיה ואיחור התפתחותי וכן גידולים מוחיים.

תפקוד קוגניטיבי

לחולי טוברוס סקלרוזיס מגוון פגיעות תפקודיות הכוללות פיגור, אוטיזם הפרעות התנהגות והפרעות פסיכיאטריות. עם זאת, חשוב לציין, כי חלק מהחולים הינם בעלי תפקוד קוגניטיבי תקין.

אפילפסיה

התקפים הינם אחד המאפיינים הנוירולוגיים השכיחים של טוברוס סקלרוזיס, המופיעים ב 85% מהמקרים. רוב חולי טוברוס סקלרוזיס  סובלים מאפילפסיה בדרגות שונות, כאשר אצל רובם, האפילפסיה מתחילה לפני גיל שנה. ככל הנראה, שינויים מבניים בקליפת המוח ובדפנות חדרי המוח, הם ככל הנראה הגורמים להתפתחות מחלה אפילפטית בחולי טוברוס סקלרוזיס (ניתן לראות שינויים אלו בבדיקות MRI של המח).
קיימים טיפולים שונים לטיפול באפילפסיה לפרטים לחצו כאן.

גידולים מוחיים

ממצא אופייני לחולי טוברוס סקלרוזיס הינו גידול שפיר במוח (SEGA). הגילוי של גידולים אלו הוא לרב באמצעות זיהוי מוקדם בבדיקות MRI תקופתיות המבוצעות באופן שוטף בחולי טוברוס סקלרוזיס, או ע”י תסמינים, הנובעים מהמיקום הייחודי של הגידול הגורם לחסימה של מעברי הנוזלים במוח. תסמינים אלו כוללים: כאבי ראש , בחילות, הקאות, ראיה כפולה או מטושטשת, ובמקרים קיצוניים ישנוניות.
בגידולים אלו ניתן לטפל באמצעות ניתוח או באמצעים תרופתיים חדשניים שפותחו בשנים האחרונות ומצויים היום בסל הבריאות במדינת ישראל וניתנים כטיפול לחולים שסובלים מגידולים מוחיים ומגידולים אחרים הקשורים למחלה.

ביטויים עוריים של טוברוס סקלרוזיס

לרוב החולים יהיו כתמים בהירים על פני העור. כתמים אלו מופיעים לרב בגיל הילדות ויש להם משמעות אסתטית בלבד. יחד עם זאת, כתמים אלו יכולים להיות הסימן הראשון לגילוי המחלה. כאשר מופיעים על העור כתמים בהירים חשודים, כדאי לפנות בהקדם לרופא עור לצורך אבחון.
פריחה טיפוסית אחרת המופיעה אצל 80% מהילדים הינה פריחה אדמדמה בפנים. היא יכולה להיות מאד עדינה ודומה לנמשים, או גסה יותר ומעט מחוספסת. כמו כן, קיימים שינויים עוריים נדירים יותר, למשל באזור הציפורניים ,חניכיים ועוד.

לאחרונה אושרה ע”י איגוד המזון והתרופות האמריקאי (FDA) משחה ייחודית לנגעים העוריים על הפנים. שמה של התרופה HYFTOR והיא מיוצרת ע”י חברת NOBELPHARMA. 

ביטויים כלייתיים של טוברוס סקלרוזיס

הביטויים הכלייתיים מופיעים בדר”כ בעור השני חיים וכוללים הופעת סיסטות כלייתיות וגידולים אופיניינים מסוג אנגיומיוליפומות (AML).

לכן בחולים אלו נדרש מעקב נפרולוגי (כליות) קבוע.

ביטויים לבביים של טוברוס סקלרוזיס

בחלק מהחולים במטוברוס סקלרוזיס נמצאים גידולים שפירים לבביים אשר יכולים להיות סמן מוקדם של המחלה לעיתים עוד בתקופה העוברית ולאפשר גילוי מוקדם של המחלה. לרוב, הגידולים קטנים מאד ובדרך כלל נעלמים עם הזמן. לעיתים נדירות, יכולים גידולים אלו לגרום להפרעת קצב, או להפרעה תפקודית של הלב. הטיפול בנגעים אלו הוא בד”כ שמרני ודורש מעקב בלבד.

טיפול בילד החולה טוברוס סקלרוזיס כוללים

אבחון על ידי נוירולוג.ית ילדים- והערכה התפתחותית, לרבות טיפול תרופתי בפרכוסים.

  • הערכה קרדיאלי (לבבית).
  • מעקב וטיפול בנגעים עוריים.
  • מעקב וטיפול בנגעים בעיניים.
  • מעקב וטיפול בממצאים כלייתיים.
  • ייעוץ גנטי.

טיפולים חדשים בטוברוס סקלרוזיס

קיימים  תכשירים המתערבים במנגנון הביולוגי הגורם למחלה ומעכבים אותו. תרופות אלו ניתנות לטיפול בגידולים המוחיים והכלייתייים המופיעים בחולי טוברוס סקלרוזיס. בארץ נמצאת בסל הבריאות תרופה בשם אפיניטור (אברולימוס) לשימוש בגידולים במוחיים, הכלייתיים ולאפילפסיה.

כמו כן בסל תרופה נוספת בשם אפידיולקס לטיפול באפילפסיה ע”ר טוברוס סקלרוזיס המכילה קנבידול ((CBD

סיכום הנושא טוברוס סקלרוזיס

טוברוס סקלרוזיס הינה מחלה גנטית נדירה אשר ניתן לאבחנה בקלות יחסית באמצעות סימנים עוריים מיוחדים המופיעים בגיל צעיר מאוד ובאמצעות הדמייה מוחית מתאימה. חשיבות האבחון המוקדם גבוהה ומאפשרת להציע לחולים טיפולים מגוונים המשנים את מהלך המחלה בעתיד.

Call Now Button